حسابداری چیست؟

آنچه در این مطلب خواهید خواند:
  • تعریف حسابداری
  • انواع حسابداری
  • انواع سند حسابداری
    • معاملات
    • مجلات
    • دفتر کل
    • تراز آزمایشی
    • صورت مالی
  • دفتر کل چیست؟
  • راهکارهای موثر برای مدیریت حسابداری

تعریف حسابداری

حسابداری چیست؟

حسابداری به عنوان یک رشته پرطرفدار به بررسی و ثبت رویدادهای مالی یک سازمان یا شرکت می‌پردازد.

هدف اصلی حسابداری شامل جمع آوری، محاسبه، ثبت، گزارش‌دهی و تفسیر اطلاعات مالی (از جمله ترازنامه، صورت سود و زیان و گزارش‌ مالی دوره‌های مالی مختلف) است تا تصمیم‌گیری‌های مدیران و صاحبان سهام بر اساس این اطلاعات انجام شود.

آشنایی با نرم افزار حسابداری سایان

انواع حسابداری

1. حسابداری مالی

به بررسی و ثبت اطلاعات مالی مربوط به سازمان و ارائه گزارش‌های مالی به مخاطبان خارج از سازمان، از جمله سهامداران، بانک‌ها، مشتریان و دولت می‌پردازد.

2. حسابداری مدیریتی

علاوه بر بررسی و ثبت اطلاعات مالی، تمرکز آن بیشتر بر روی ارائه اطلاعات برای مدیران داخلی سازمان است تا بتوانند تصمیم‌گیری‌های مدیریتی مناسبی را انجام دهند.

حسابداری علاوه بر ارائه اطلاعات مالی، می‌تواند در تصمیم‌گیری‌های مدیریتی، برنامه‌ریزی مالی، بودجه‌بندی، کنترل هزینه‌ها، ارزیابی عملکرد، مدیریت سرمایه و استفاده بهینه از منابع مالی و اقتصادی کمک کند.

انواع سند حسابداری

انواع سند حسابداری

سند حسابداری به طور کلی به دو صورت یک ‌ورودی و دو ورودی تقسیم می‌شود. یک‌ورودی، به دلیل سادگی عملکردش، برای عملیات‌های کوچکتر بهتر عمل می‌کند. در حالی که روش دو ورودی، پیچیده‌تر است و برای هر معامله به دو ورودی، یعنی یک اعتبار و یک بدهی، نیاز دارد. هدف این دو روش، تعادل دفاتر و محاسبه جابجایی پول نقد در یک سازمان است، که این کار به ویژه در شرکت‌های بزرگتر انجام می‌شود و به شناسایی خطاها و تقلب‌های احتمالی کمک می‌کند.

1. معاملات

تراکنش نقطه شروع هر ثبت حسابداری است که به طور کلی نشان دهنده هر نوع خرید یا فروشی که یک شرکت انجام داده است، می‌باشد.

2. مجلات

مجلات تمامی معاملاتی که یک شرکت انجام داده است را ثبت می‌کنند. این مجلات می‌توانند تمامی معاملات یک شرکت را پوشش دهند یا به مجلات مختلفی برای مناطق مختلف شرکت تقسیم شوند. مهمترین نکته این است که مجلات همواره به‌روز نگه داشته شوند و تمامی تراکنش‌ها به نحو صحیحی ثبت گردند.

3. دفتر کل

دفتر کل به جایگاهی اشاره دارد که معاملات از مجله به آن منتقل می‌شوند. این انتقال بر اساس نوع معامله مشخص می‌شود و باعث می‌شود تا تراکنش‌ها بررسی و درست دسته‌بندی شوند، که این امر به تهیه تراز آزمایشی و در نهایت صورت‌های مالی کمک می‌کند.

4. تراز آزمایشی

تراز آزمایشی مجموع کل اعتبارات و بدهی‌ها در چرخه تجاری را نمایش می‌دهد. پس از تکمیل این مرحله، همه ورودی‌ها باید متعادل شوند. در غیر این صورت، ممکن است خطاهای احتمالی نشان داده شود که باید اصلاح شوند.

5. صورت مالی

صورت مالی، آخرین قطعه سندی است که اجزای دیگر اسناد حسابداری را شامل می‌شود. این صورت مالی به عنوان نتیجه نهایی تمامی معاملات حسابداری شرکت ارائه می‌شود و به عنوان یک مستند عمومی قابل مشاهده است.

تحلیلگران مالی می‌توانند از آن برای ارزیابی عملکرد شرکت استفاده کنند و نهادهای نظارتی نیز می‌توانند اطلاعات حسابداری را بررسی کنند تا به یک درک عمیق‌تر از وضعیت شرکت برسند.

دفتر کل چیست؟

دفتر کل، تغییرات و موجودی هر یک از حساب‌ها را نمایش می‌دهد. اگرچه واحدهای تجاری ممکن است از انواع مختلفی از دفاتر کل استفاده کنند، اما هر واحد تجاری باید حداقل یک دفتر کل داشته باشد. این دفتر، شامل تمام حساب‌های دارایی، بدهی و حساب‌های حقوق مالکانه است.

راهکارهای موثر برای مدیریت حسابداری

1. استفاده از نرم افزار

نرم‌ افزارهای حسابداری به شما این امکان را می‌دهند که وظایف اساسی مانند ردیابی موجودی، صدور صورتحساب، پرداخت‌ها، تهیه گزارشات فروش و هزینه‌ها را به راحتی انجام دهید. همچنین، استفاده از این نرم‌افزارها زمان را برای شما آزاد می‌کند تا بتوانید بر روی رشد و توسعه کسب‌وکار خود تمرکز کنید.

فیلم آموزش حسابداری با نرم افزار سایان

برای مشاهده ادامه ویدئوها بر روی این لینک کلیک نمایید.

2. تعیین اهداف

یک مدیر موفق باید وقت و توجه کافی را به تعیین اهداف اختصاص دهد. او حتی تیم خود را تشویق می‌کند که اهدافی "هوشمندانه" برای خود تعریف کنند. هدف هوشمند، هدفی است که مشخص، قابل‌اندازه‌گیری، قابل‌دست‌یابی، واقعی و به‌موقع باشد.

3. برنامه‌ریزی دقیق برای اهداف مشخص‌شده

بدون توجه به کوچک یا بزرگی یک کسب و کار مهمترین اقدام این است که زمان مناسبی برای دستیابی به اهداف مشخص تعیین شود، برنامه‌ریزی و زمان‌بندی به طور عجولانه تغییر نکند. در پایان، گزارش‌های نهایی در زمان‌بندی مشخص، که شواهد عملکرد را ارائه می‌دهند، اهمیت دارند.

در این راستا هوشکار پرداز، با بیش از یک دهه سابقه در ارائه نرم‌افزارهای حسابداری، آماده است تا خدمات خود را به شما ارائه دهد. برای مشاوره و انجام سفارش، با ما تماس حاصل فرمایید.